Konstantin Buteyko , een Oekraïnse arts, ontdekte dat veel mensen overademen (ook wel chronische hyperventilatie genoemd), waardoor we een groot verlies van CO2 hebben. Dit zorgt voor verschillende symptomen en zelfs ziekten op langere termijn.
Wat houdt het juist in ?
Wel heel eenvoudig … minder ademen….“Less” is letterlijk “more” als het over ademen gaat. Baby’s ademen van nature door de neus en hebben een korte inademing en een langere uitademing. Dat dienen we juist terug aan te leren en dat doen we met eenvoudige praktische oefeningen. De Buteyko methode leert ons terug functioneel ademen. Dit houdt in dat we steeds via de neus ademen en vooral met ons diafragma. Dat onze adem licht en regelmatig is. Daarnaast leren we nog onze neus vrijmaken en kunnen we onze progressie meten via de controle pauze. ( zie oef hieronder)
Wie is gebaat met deze methode ? Volwassenen en kinderen met …
- stressgerelateerde klachten : angsten, hyperventilatie, innerlijke onrust, concentratieproblemen
- respiratoire klachten : astma, sinusitis, chronische verstopte neus, hooikoorts, Covid
- slaapstoornissen, slaapapneu, snurken, slapenloosheid
Doe even de test
- Neem een stopwatch of je gsm
- ga ontspannen zitten op een stoel, voeten naast elkaar
- rustig in en uit- ademen via de neus
- na een normale uitademing , knijp je uw neus dicht en duw je op uw stopwatch zodat de meting kan beginnen
- zodra je de aandrang voelt om te ademen stop je de stopwatch Het is belangrijk dat je na het stoppen rustig kan verder ademen zoals voor de meting, zoniet heb je teveel geforceerd en is de meting niet correct.
- de gemeten seconden zijn jouw “controle pauze”
Resultaat
45 sec of meer => uitstekende ademhaling
35 sec of minder => vrij goed, waarschijnlijk heb jij nog geen echte klachten. Jouw ademhaling zal wel gevoelig zijn voor stress dus toch opletten.
25 of minder => je ademt duidelijk teveel, mogelijk ondervind jij al klachten zoals vermoeidheid, ben je gevoeliger voor stress, vatbaarder voor infecties en ziekten
15 of minder => je ademt te diep en teveel, op lange termijn kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Astma patiënten zitten dikwijls in deze groep. Deze test is niet relevant voor mensen met slaapapneu.
Geen paniek! als je tot de 2 laatste groepen behoort. Door 3 à 4 x per dag met je ademhaling aan de slag te gaan kan je dit vrij snel verbeteren.
Wetenschappelijk onderzoek
Sinds de jaren 50′ en 60′ is er veel onderzoek gedaan in Rusland naar de Buteyko methode. Hierdoor werd de methode in 1985 erkend als behandeling voor astma. Het eerste Westerse onderzoek gebeurde in Brisbane Australië. De wetenschappelijke studie gaf aan dat de Buteyko training luchtverwijderaars met 96% kon verminderen en dat de ademhaling met 32% was afgenomen. Hierdoor ontstaat meer rust en balans in het lichaam.
Een stukje geschiedenis … onstaan van de Buteyko methode
Konstantin Buteyko werd geboren op 27 januari 1923 in Oekraïne. In 1946 ging Buteyko medicijnen studeren in Moskou. Al tijdens zijn studie raakte Buteyko geïnteresseerd in de ademhaling. Zo vroeg hij zich af waarom zieke mensen zo diep ademden. In 1952 studeerde Buteyko Cum Laude af, en begon te werken als arts in een ziekenhuis in Moskou. Hij werd echter al snel zelf behoorlijk ziek. Hij ontwikkelde een extreem hoge bloeddruk waarvoor er in die tijd nog geen medicijnen voorhanden waren. Dit bedreigde zijn nieren in die mate dat de artsen hem vertelde dat hij nog maar een paar jaar te leven had.
Buteyko noemt 7 oktober 1952 als de dag van zijn ontdekking. Hij had die dag dienst in het ziekenhuis. Er werd een zwaar zieke patiënt binnengebracht en Buteyko hoorde hem van een afstand al zwaar ademen. Bij de diagnose bleek dat deze patiënt een extreem hoge bloeddruk had, net als hijzelf. Terug werd zijn aandacht naar de ademhaling getrokken. Later op de dag zat Buteyko op zijn kantoor. Hij merkte dat hij zelf ook een behoorlijk stevige ademhaling had. Hij nam zijn bloeddruk op en probeerde een tijdje rustiger te ademen. Daarna nam hij weer zijn bloeddruk op, en die was iets gedaald. Blijkbaar reageert de bloeddruk op de ademhaling.
En daar is het allemaal begonnen. Buteyko ging in het ziekenhuis steeds vaker werken met mensen die hij zwaar hoorde ademen, en keek dan wat er gebeurde als ze probeerden wat rustiger te ademen. Hij merkte dat astmapatiënten zo bijvoorbeeld een astma-aanval konden stoppen.
Vanaf 1958 gaf Buteyko leiding aan een laboratorium waar hij het verband tussen ademhaling en gezondheid gedegen kon onderzoeken. Dankzij dat onderzoek kon hij steeds beter begrijpen wat een zware ademhaling teweeg brengt in het lichaam.
Gelukkig leerde hij ook steeds beter wat je er aan kan doen. En zo kwam stap voor stap de Buteyko Methode tot stand. De methode werd in Rusland in 1985 officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid. Daarna werd het in een groot aantal ziekenhuizen gebruikt. In de jaren ’90 is de methode overgewaaid van Rusland naar Australië en de UK en zo verder over Europa.
Buteyko zal een lijst van 150 aandoeningen opstellen waar zijn methode een gunstige invloed op heeft. Daartoe behoren : astma, migraine, slapeloosheid, stress gerelateerde klachten, hyperventilatieklachten, rhinitis, allergieën, slaapapneu, snurken…